Περιγραφή Προγράμματος

«ΠΝΟΗ ΖΩΗΣ» είναι ένα εξ’ αποστάσεως Πρόγραμμα Πρωτογενούς και Δευτερογενούς Πρόληψης και Προαγωγής-Αγωγής Υγείας για τον ενήλικο πληθυσμό της χώρας μας, το οποίο σχεδίασε και οργάνωσε το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και την εταιρεία λογισμικού iknowhow.

Το Πρόγραμμα

Σκοπός του Προγράμματος είναι η προστασία και η προαγωγή της υγείας των συμμετεχόντων:

α) μέσω της καταπολέμησης βασικών παραγόντων κινδύνου, όπως είναι η κακή διατροφή, το κάπνισμα και η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής άσκησης και το στρες,

β) της έγκαιρης διάγνωσης προλήψιμων νοσημάτων, όπως είναι τα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστερολαιμία, ορισμένοι συχνοί καρκίνοι (μαστού, τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου και προστάτη) και τα λοιμώδη νοσήματα και

γ) της συστηματικής παροχής πληροφοριών στα γενικότερα θέματα πρόληψης και προαγωγής υγείας, δίνοντας έμφαση και στους παράγοντες που σχετίζονται με την προφύλαξη από ιογενείς λοιμώξεις, όπως είναι τα μέτρα ατομικής υγιεινής, η διακοπή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή και ο τακτικός εμβολιασμός. καπνίσματος, η σωστή διατροφή και ο τακτικός εμβολιασμός.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, εγγράφονται διαδικτυακά στο Πρόγραμμα και συμπληρώνουν on-line ειδικό ερωτηματολόγιο, μέσω του οποίου συλλέγονται πληροφορίες για τις καπνιστικές και διατροφικές τους συνήθειες, για την κατανάλωση αλκοόλ, το επίπεδο φυσικής άσκησης και τα επίπεδα άγχους που βιώνουν, για την ψυχική τους διάθεση, για το οικογενειακό ιστορικό τους, καθώς και στοιχεία σχετικά με τη διενέργεια βασικών προληπτικών εξετάσεων και τον εμβολιασμό. Η συμπλήρωση μπορεί να γίνει σταδιακά και στον χρόνο που επιθυμούν να αφιερώσουν κάθε φορά οι συμμετέχοντες.

Οι πληροφορίες αυτές καταγράφονται αυτόματα σε Ηλεκτρονικό Φάκελο Πρόληψης (ΗΦΠ). Με βάση τα δεδομένα του ΗΦΠ συντάσσεται Έκθεση Υγείας, η οποία αξιολογεί την υγεία του συμμετέχοντα, αξιολογώντας και σχολιάζοντας παράγοντες κινδύνου (κακή διατροφή, κάπνισμα, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης και στρες) και παθολογικά εργαστηριακά ευρήματα και παρέχει συμβουλές και συγκεκριμένες οδηγίες για τη διακοπή του καπνίσματος, τη βελτίωση της διατροφής, την ενίσχυση της φυσικής άσκησης, τον έλεγχο του στρες, παραπέμποντας όποτε χρειάζεται στον θεράποντα ιατρό. Παρέχει, επίσης, οδηγίες για τακτικό εμβολιασμό ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, σύμφωνα με τα αντίστοιχα εθνικά πρωτόκολλα. Η Έκθεση Υγείας περιλαμβάνει, παράλληλα, εξατομικευμένο πρωτόκολλο προληπτικών εξετάσεων, το οποίο συστήνεται στον κάθε συμμετέχοντα να ακολουθεί στο μέλλον. Οι συμμετέχοντες μπορούν να διαβάσουν και να κατεβάσουν (download) την Έκθεση Υγείας τους μέσω του ΗΦΠ, χρησιμοποιώντας το ατομικό τους username και το password.